Därför gör träningen dig lycklig

Idag är det en självklarhet att alla mår bättre av träning. Det bästa är att få in träningen som en del av din dagliga rutin. Du blir starkare, friskare, smidigare, sover bättre på natten och är piggare på dagen. Du får dessutom kontroll över din vikt.

Forskning visar nu även att det mentala välbefinnande påverkas positivt av träning. Regelbunden fysisk aktivitet helst varje dag gör att vi även blir lyckligare och gladare.

Flera faktorer bidrar till att träningen gör dig lycklig

Lyckohormoner frigörs
Först och främst frigörs endorfiner i hela kroppen, men framför allt i hjärnan. Man har mätt halter före och efter träning och kommit fram till att det frigörs endorfiner speciellt i den del av hjärnan som hanterar känslor.
Dessa kallas för lyckohormoner, må-bra hormoner eller kroppens eget morfin – just för att de ger en känsla av tillfredsställelse och lycka. De personer som tränar regelbundet har en högre halt av endorfiner i kroppen och mår bättre. Hormonet fungerar då även smärtstillande. Även stresshormoner minskar vilket är en vanlig orsak till depression.

Känsla av välbehag
Ett liknande hormon är serotoninet som ökar när du tränar. Et hormon som kroppen använder för att kommunicera med hjärnan. Det behövs för att reglera aptiten, sömnen och humöret, och flera andra viktiga funktioner. Man behandlar bland annat personer med depression med hjälp av serotonin.

Visste du att vi råder själva över vår lycka till ungefär 40 procent. Vad gör du för att bli lyckligare? 😀

Upplev kontroll över din kropp
Det finns även studier som visar att man blir lyckligare av att få kontroll över kroppen. En kontroll man upplever genom att träna och ta tag i sin hälsa. Kroppen blir starkare och smidigare och man tar rodret över sin vikt. Man gör något positivt för sig själv, något som är bra och stärkande. Man låter sig inte kapitulera utan fortsätter. Men även alla mål man når med sin träning som till exempel vikt, styrka, mått och uthållighet.

Bara lite träning för stora resultat
Forskning visar att du faktiskt inte behöver träna så mycket varje dag för att få riktigt goda resultat. Kraftig ansträngning 20 minuter varje dag är allt som behövs. Med kraftig ansträngning menas träning där du flåsar och bli utmattad och inte kan prata under din träning. Studier visar att de är de 20 första minuterna som är viktigast för serotoninhalten. Effekten av dina glada hormoner är långvarig så tränar du dagligen hinner du knappt bli nedstämd eller stressad 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s