Sverige ett U-land? PrEP bara en myt…

DSC_2825Sverige ett U-land?
PrEP som stoppar HIV fortfarande bara en myt i Sverige!

PrEP är ett piller hiv-negativa personer tar för att inte smittas av HIV. Ett 20 år gammalt läkemedel som använts i flera år som PrEP i andra länder. Men i Sverige är det fortsatt omöjligt för män som har sex med män. I söndagens SVT Rapport avslöjades att man nu börjat föreskriva denna tablett. Men du måste passera en granskning för att beviljas läkemedlet som endast kostar några hundralappar. Svensk sjukvård uppskattar att 500 män som har sex med män i hela Sverige kommer att beviljas denna behandling som stoppar HIV. I en befolkning som närmar sig 11miljoner är detta en piss i Nilen och synonymt med omöjligt att få.

Första kvartalet 2017 skrev helt gratis 80.000 förpackningar p-piller ut till heterosexuella. Det är i Sverige självklart att heterosexuella ska slippa oönskade graviditeter. Men i Sverige är det är inte självklart att män som har sex med män ska slippa smittas av HIV!

Adon Gerdes
Blogg ADON

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s