adon

Sex right after name!

cropped-adon-buse-www-adon-live-tunnel-dsc_3572-smal.jpg

(Svenska följer) Sweden is between men and women one of the most equal countries in the world. But as a paradox your sex have never been more important in Sweden than today! Today you should not only state your name greating someone. Your pronoun should follow right after yur name! Good or bad? important or not?


Jag vet vad jag anser. Vad tycker du?

Sverige är ett av de länder som ligger i framkant i kampen om jämställdhet. Som en paradox till jämställdheten och genussträvan har könet aldrig varit viktigare än idag. I samma takt som skolan jobbar mot att förstärka könet, går resten av Sverige med HBTQ och kvinnorörelsen i spetsen åt rakt motsatta håll. Jag var nyligen på ett pridemöte där vi inte bara ombads att presentera oss med namn. Även könet skulle förstärkas. Det har under flera år pågått ett avkönande av samhället där könsneutrala toaletter och omklädningsrum varit en viktig del. Skolans styrdokument uppmanar till genusarbete där könet inte ska förstärkas. Under flera år har strävan varit att göra könet mindre viktigt och människan bakom viktigare.

Man kan ställa sig frågan hur viktig könet är, och när är det viktigt att förmedla sitt kön? Behöver jag verkligen tala om vilket kön jag har när jag ska köpa flygbiljetter, bli medlem i en klubb eller när jag talar om vad jag heter på ett pridemöte? Oavsett hur många kön man anser att det finns, och oberoende av vilket kön man tycker sig tillhöra är det väl aldrig svårare än att man korrigera om man känner sig feltitulerad?

Alla har rätt till sitt kön och till den person man är. Men jag undrar om inte könet nu 2018 tar för stor plats i vårt samhälle? Att jag är en man och vill tituleras han är för er som känner mig inte någon hemlighet. Men skulle du säga fel och kalla mig hen, hon, den eller det är jag inte mindre man än att jag vänligen korrigerar dig. Det händer ständigt att folk säger fel namn, uttalar mitt namn fel eller inte kommer ihåg vad jag heter. Då berättar jag bara glatt vad jag heter helt utan att känna mig förminskat, förolämpad eller fråntagen min identitet.

Så hur viktigt är könet egentligen? Ja det finns tillfällen när det nästan betyder allt. Men är det inför en precentation nödvändigt att sätta upp en skylt med könstillhörighet? Behöver jag på en shoppingtur nere på byn sätta en pin på mitt bröst med ordet “MAN”? Eller går det att rätta pronomen om det skull bli fel?

Det här är ju bara min uppfattning och inte en nödvändig verklighet

2 replies »

  1. Hej intressanta tankar, jag tänker på mitt jobb i Malmö stad där vi sedan några år har könsuppdelad statistik och lärt oss göra genusanalyser. För att kunna ta reda på om tex våra resurser används lika mycket till män och kvinnor så måste vi ha könsuppdelad statistik och som en följd fråga folk hur de identifiera sig som kön. Det finns alternativet ” annat” kön

    Like

    • På ditt jobb verkar man ha hittat en god metod för att skapa jämställdhet. Som arbetstagare på Malmö stad har jag dock hittat en svag länk till den metoden. Jag har nästan alltid varit ensam man på Malmö stad. Därför har jag heller aldrig varit anonym i de anonyma undersökningar där man ska fylla i kön och det påverkar ju kraftigt hur man väljer att svara. Frågan är bara hur användbar den statistiken är då?

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s