adon

SVT saknar stake! Därför svider runken

ADON Buse DSC_1133

Runketiskt yrkesdilemma. SVT saknar stake! Därför svider runken.

Sverige är ett lutheranmoraliskt land med snedvriden självbild. Är det SVTs brist på stake som svider när man sparkar medarbetare som njuter livet?

1951 badade Ulla Jacobsson och Folke Sundquist nakna i den svenska filmen ”Hon dansade en sommar”. Filmen tilldelades som första svenska film Guldbjörnen vid Filmfestivalen i Berlin 1952. Ulla Jacobssons nakna bröst syns i närbild och den första sexskandalen sätter Sverige och svenskarna på världskartan som sexuellt frigjorda och njutningsliberalism blir epitet. Bara 9 år efter badar den svenska fotomodellen och Hollywoodstjärnan Anita Ekberg i Fontana di Trevi med filmen ”Det ljuva livet”. En världsberömd scen som spär på svenskarnas ryktbarhet som sexuella och lusttoleranta.

Sedan dessa två kvinnor spred ”svensk” hud på världens alla biografer har vi svenskar burit vårt signum som frigjorda med glädje. Vi har stolt skrutit om vårt arv efter Ulla Jacobsson och Anita Ekberg som ett folk med modern moral helt utan skrupler. Men den svenska sexualmoralen är en stor bluff. Vi kan kalla det för en sexliberal bubbla som med högmoralisterna på SVT och kvällstidningarna med Aftonbladet i spetsen nu sprängt med en stor lutheransk moralbomb! Sverige har aldrig någonsin varit ett sexualliberalistiskt land med hög tolerans för njutning. Snarare tvärt om har Sverige strävat bakåt och med näbbar och klor dragit i tyglarna för att stoppa allt för stor lust.

Det heteronormativa Sverige kan jämföras med en kryssning på Ålands hav. Vackra damer och fina herrar kliver med ordnat hår och tillrättalagd krage ombord sen eftermiddag. På kvällen super de sig redlösa. Gör bort sig för personalen med fyllesnack och pinsamheter. Kryper dyngraka runt med öppen gylf och uppknäppt blus i skeppets trappor och gångar. Raglar, sluddrar och dreglar. Vaknar i någon annans kabyss med hyttdörren öppen. Gör sig vackra och kliver av båten som om inget har hänt. Nästa dag piffade och fina skvallrandes på kontoret om runkskandalen på SVT och undrar vart världen är på väg?

Ja vart är världen på väg? Medan resten av den moderna världen tycks leva loppan och bejakar lusten i rätt riktning liknar Sverige mest ett njutningsortodoxt kalifat med ett kyskhetsbälte som år för år stramas åt hål för hål.

Vad vart och en av oss gör på fritiden angår inte arbetsgivaren. Journalisternas hetsjakt på Tv-profilen som nu mist jobbet på grund av ett skenheligt kollegial är fullkomligt hjärtlös. Bugga hela SVT en månad så får vi lägga ner hela publik service med den journalistmoral som uppenbarligen styr!

Jag vänder mig till SVT och högmoralisterna i Sverige med Monica Zetterlunds replik som gladan i utvandrarna.

”Kommer du ihåg när du kom med kuken i ena hand och riksdalern i den andra? Då var du beskedlig”.

ADON Buse 2 DSC_0255.jpg

Adon Gerdes – Bloggare

 

3 replies »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s